Aż 88 procent podróżnych zauważyło pozytywne zmiany, jakie zaszły w wagonach
WARS w ciągu ostatniego roku – wynika z badania przeprowadzonego przez GfK
Polonia na zlecenie spółki.
Ponad połowa badanych (58 proc.) oceniło nowe
menu WARS-u jako lepsze lub zdecydowanie
lepsze, podobna liczba (57 proc.) dostrzegła poprawę
jakości obsługi, określając ją jako bardziej
uprzejmą. 64 proc. ankietowanych pozytywnie
oceniło zmianę wystroju wnętrza wagonów gastronomicznych,
zaś 84 proc. poleciłoby WARS swoim
znajomym.
Zdaniem podróżnych, jedynie wysokie ceny
stanowią barierę w korzystaniu z usług
WARS-u. 10 procent klientów oceniło politykę
cenową spółki negatywnie, tylko 23 procent
– pozytywnie. Większość badanych nie zauważyła
różnicy między wcześniejszymi cenami posiłków
a obecnymi.
Za przeszkodę w korzystaniu z usług WARSU
większość badanych wymieniła – poza zbyt
wysokimi cenami – obawę przed zostawieniem
bagażu w przedziale.
Z badania wynika też, że najpopularniejszym
posiłkiem są śniadania, na które podróżni wybierają
najchętniej – niezmiennie – jajecznicę.
Wśród dań obiadowych uznaniem klientów cieszą
się kotlet schabowy, indyk marynowany w ziołach
i niedawno wprowadzona włoska piada.
Klienci oczekują też większej oferty, jeśli chodzi
o przekąski i przystawki. Wśród propozycji pojawiają
się: sałatki, owoce, dania rybne.
51 proc. badanych korzysta z WARS-u regularnie,
czyli w trakcie każdej lub prawie każdej
podróży. Najczęściej są to osoby podróżujące
pierwszą klasą i podróżujące służbowo, głównie
mężczyźni, osoby powyżej 36. roku życia, pracownicy
umysłowi
Ankiety przeprowadzono w kwietniu 2009 r.,
na wybranych trasach, w pociągach z wdrożoną
Nową Linią Obsługi. Badaniami objęto 1087
osób.
0 komentarze
Posts a comment